
IRS Rules Fluid Delivery Services Income Is PTP Qualifying Income
In Private Letter Ruling 201751006 (https://www.irs.gov/pub/irs-wd/201751006.pdf), the 
IRS ruled that gross income derived by a publicly traded partnership from its fluid delivery 
services, oilfield waste treatment and disposal services, and equipment washout services will 
constitute qualifying income within the meaning of Section 7704(d)(1)(E). (Section references 
are to the Internal Revenue Code of 1986, as amended.) Furthermore, gross income derived 
by the partnership from the recovery and marketing of hydrocarbons and the mining and 
marketing of brine produced from solution mining other than to end users at the retail level 
constitutes qualifying income within the meaning of Section 7704(d)(1)(E). 

IRS Rules Carbon Emission Units Not Real Property for a REIT
In Private Letter Ruling 201751011 (https://www.irs.gov/pub/irs-wd/201751011.pdf), the 
IRS revoked and modified rulings in Private Letter Ruling 201123003 (https://www.irs.gov/
pub/irs-wd/1123003.pdf) issued to a real estate investment trust (REIT) as a result of the 
issuance of Regulation 1.856-10(f), which was published on Aug. 31, 2016. Under Treasury 
Regulation Section 1.856-10(f), certain carbon emission units will no longer qualify as real 
estate assets for purposes of Sections 856(c)(5) and 856(c)(4)(A) because the units can be sold 
separately from the forest land to which the units relate; therefore, the IRS has reconsidered 
certain rulings in PLR 201123003 and determined that these rulings are not in accord with 
its current views. The IRS revoked its rulings that the sale of the units is qualifying income 
under Section 856(c)(2) and (c)(3) and that gain from the sale of the units is not income from 
a prohibited transaction for purposes of Section 857(b)(6). Lastly, it modified a ruling that 
income from the issuance of the units will be considered as qualifying income prospectively, 
beginning with the REIT’s first taxable year beginning after Aug. 31, 2016. 

IRS Updates QI FAQs
The IRS updated the Qualified Intermediary (QI) FAQs (https://www.irs.gov/businesses/
corporations/frequently-asked-questions-faqs-fatca-compliance-legal#PQ1) with 
additional questions addressing provisions for the 2017 QI agreements. The IRS clarified that 
it will allow a QI to continue to apply the requirement from the prior QI agreements to the 
2017 QI agreement for direct account holders subject to the QI agreement, notwithstanding 
the cross-reference to Treasury Regulation Section 1.1441-7(b)(3) in the 2017 QI agreement. 
Under the prior QI agreements, a QI was required to treat a Form W-8 provided by a direct 
account holder as unreliable for purposes of a claim of foreign status if the QI had a U.S. 
mailing or permanent address for the account holder (i.e., not just a U.S. address in the 
account file). Additionally, the IRS will not require a QI to redocument a direct account holder 
claiming treaty benefits for purposes of Section 5.10(B) of the 2017 QI agreement, provided 
that the QI has documented the account holder before Jan. 1, 2018, in accordance with the 
prior guidance applicable to a QI. For direct account holders documented on or after Jan. 
1, 2018, a QI must have a permanent residence address for the direct account holder in the 
jurisdiction associated with the documentary evidence upon which a QI may otherwise rely 
for a claim of treaty benefits. 
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